Temel Bilgiler
Çok hızlı gelişim ve değişim gösteren Telekomünikasyon sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirebilmek için günümüzde önem kazanan iletişim teknolojileri hakkında yeterli bilgi, beceri ve problem çözme gücüne sahip, yaşam boyu öğrenme ilkesini özümsemiş, elektronik ve haberleşme alanında yeterli bilgi ve bu bilgileri uygulama becerisine sahip, sektördeki değişimlere göre kendisini geliştirebilecek yapıya kavuşmuş ara eleman olarak yetiştirilmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programımızda öğrencilerimiz; Dijital - Analog Haberleşme kavramları, Telefon Santrallerinin çalışması, Abone bağlantılarının yapılması, Faks ve Modem cihazlarının çalışması, Bilgisayarlar arası haberleşme, Yüksek Frekans teorisi ve uygulaması, Haberleşme cihazlarının tamir edilmesi, Sayısal - Anolog elektronik bileşen ve devreleri, Mikroelektronik Devrelerin temel kavramları, Osilatör-Yükselteçler ve Geri Besleme devre sistemleri, Telekomünikasyon sinyallerinin ve verilerinin aktarılmasında kullanılan devre ve sistemler konularında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. AHMET KARAKUŞ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Öğr. Gör. AHMET KARAKUŞ
Erasmus Koordinatörü
Öğr. Gör.Dr. AHMET YÜCEL
Staj Koordinatörü
Abdülvahap SAYGIN
Oryantasyon Sorumlusu
Öğr. Gör. AHMET KARAKUŞ
Amaç
Elektronik-Haberleşme teknolojisi alanında mühendis ile teknisyen arasında teknisyenden daha çok teorik bilgiye ve mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip ara eleman yetiştirmektir.
Hedef
Elektronik iletişim, bireysel haberleşmeden toplu haberleşmeye, sanayi ve ticari alanda, reklâm sektöründe ve eğitim sektöründe son yıllarda çok hızlı gelişim göstermektedir. Elektronik iletişimin yeni teknolojilerle gelişmesi ve yaygınlaşması kaliteli iş gücüne duyulan ihtiyacı artırmıştır. Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı, toplumsal yaşamda ve iş dünyasında elektronik iletişim teknolojilerinde ihtiyaç duyulan üstün nitelikli, yetenek sahibi, analitik düşünebilen ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa kabul ve kayıt şartları Türk Yükseköğretim mevzuatı kapsamında yapılmaktadır. Programa %60 meslek lisesi alan mezunu öğrenciler sınavsız olarak, %40 sınavla öğrenci kabul edilirler. Boş kalan kontenjanlara ile standart lise mezunları yükseköğretime giriş sınavı sonuçlarına göre yerleştirilirler. Yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt şartları yükseköğretime giriş sistemi ile aynıdır.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Elektronik Haberleşme Teknikeri
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı öğrencileri, dikey geçiş sınavıyla,
gibi dört yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler.
Staj
1.sınıf bittikten sonra 30 iş günü olarak yapılacaktır. Staj Yapılacak işyerinde en az mühendis ya da tekniker bulunmalıdır. Staj yapılabilecek işyerleri: Elektronik, Elektrik, Kontrol ve Otomasyon, Bilgisayar, Tıp Elektroniği, Haberleşme gibi konularda çalışan işyerleridir.
Uygulamalı Ders
Staj ve İş yeri eğitimi hariç programdaki derslerin %65'i teorik ve uygulamalıdır. Derslerin uygulamalı bölümlerinde laboratuvar ve atölye çalışmaları yapılmaktadır.
İşletmede Mesleki Eğitim
Programda İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması bulunmamaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Öğrenciler ERASMUS programı ile yurtdışı eğitim alma imkanına sahiptir.
İstihdam Olanakları
Bu program mezunlarının iş alanları ve çalışma olanakları oldukça geniştir. Mezunlar; elektronik ve haberleşme teknolojilerinin üretildiği, transfer edildiği, satıldığı ve pazarlandığı pek çok özel sektör ve kamu kurumlarında çalışabilmektedirler. Program mezunlarının iş bulma olanaklarının yoğun olduğu sektörler aşağıda sıralanan alanlarda vardır. Ülkemizde ve yurt dışında hızla büyüyen telefon ve internet sektöründe hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşları, Savunma sanayinin elektronik haberleşme birimleri, Kamu ve özel Televizyon-Radyo sektörü, Mobil haberleşme (GSM) şirketleri, Uydu haberleşme sektörü, Bilgi iletimi ve dağıtımıyla ilgili üretim, bakım ve onarım veren her türlü sektör, Hava, kara ve deniz taşımacılığı hizmeti veren kuruluşların radar birimleri istihdam alanlarıdır.